Blog Archives

Monthly

Categories

22 februari 2018 - No Comments!

Interview Algemeen Dagblad

"Ieder gezicht een kunstwerk" Maaike Buurman Makeupgrade Visagie in Algemeen Dagblad

"Ieder gezicht een kunstwerk"

Onwerkelijk... Wat een ontzettende eer!!! Grote dank aan Annemarie Degens, zonder haar was het interview nooit zo leuk geworden en het AD voor het platform. En uiteraard nog een bedankje aan alle lieve mensen die zo in mij geloven en voor de onvoorwaardelijke steun, zoetsappig, maar waar!! 

Lees het originele artikel op ad.nl

Van bruidsmake-up tot verbazingwekkende optische illusies. Gewapend met haar penselenset en een beautycase tovert Maaike Buurman (31) ieder gezicht om tot een waar kunstwerk.

Waar een schilder werkt met palet, kwasten en schilderdoek werkt Maaike met oogschaduw, highlighter en huid. Het portfolio van haar bedrijf Makeupgrade laat de meest uiteenlopende stijlen zien, van extravagante grime en theatermake-up tot zachte bruidsmake-up en uitgesproken visagie voor fashionshoots en modeshows. Daarnaast biedt Maaike ook workshops aan. ,,Juist die variatie maakt mijn werk zo leuk.'

In tegenstelling tot veel anderen die kiezen voor een beautyopleiding, was het voor Maaike nooit een meisjesdroom om visagiste te worden. ,,Ik heb een hbo-opleiding toerisme afgerond maar kwam er na een tijdje achter dat dit niet was wat ik wilde blijven doen. Ik heb rondgevraagd bij mijn vrienden wat ze me wél zagen doen. Daar kwamen heel uiteenlopende antwoorden uit. Verpleegster, mondhygiëniste en ook 'iets met make-up'. Dat klopt ook wel, want vroeger rende ik al met kwastjes achter vriendinnen aan om ze op te maken.''

"Het is een harde en drukbezette wereld waarin je tot vervelens toe je gezicht moet laten zien" – Maaike Buurman

Carrièreswitch

De keuze om een carrièreswitch te maken was geen makkelijke, maar toch besloot Maaike een opleiding tot make-up artist te gaan volgen. ,,Daarna ben ik eerst veel gratis gaan doen. Mijn werk aanbieden, gratis opdrachten doen en een portfolio opbouwen. Het is een harde en druk bezette wereld. Je moet tot vervelens toe overal je gezicht laten zien en je over je bescheidenheid heen zetten. Dat is lastig, maar alleen op die manier kom je ertussen.''

Eerste opdracht

Haar eerste opdracht herinnert Maaike zich nog goed. ,,Het was een bruidje en ik was best zenuwachtig. Ik hoopte de hele tijd dat ik haar niet zou branden met de krultang of de mascararoller in haar oog zou steken. Het was ook de druk van werken met iemand die gaat trouwen, die zelf ook heel zenuwachtig is. Het is soms bijna maatschappelijk werk. Je bent een groot deel bezig met diegene geruststellen. Momenten van spanning heb ik nu overigens nog steeds. Als ik meewerk in een grote productie voor film of televisie bijvoorbeeld. Maar dat maakt me beter en daagt me uit.''

Maaike volgde een opleiding tot make-up artist, maar veel van de dingen die ze doet heeft ze zichzelf aangeleerd. Zoals de verbazingwekkende grime, de optische illusies waarbij je twee keer moet kijken of je het wel goed ziet.

,,Ik kijk filmpjes van make-up artiesten als Nikkitutorials, Pixiwoo en Mimo Choi ter inspiratie en probeer vervolgens veel op mezelf uit. Op die manier heb ik de vrijheid om dingen uit te proberen en beter te worden. Ik wil het liefst alles kunnen. Instagram en YouTube zijn daarin echt mijn vrienden. Je kunt zoveel leren van andere artiesten. Het is mooi inspiratie te vinden in het werk van anderen.''

"Het is mooi inspiratie te vinden in het werk van anderen" – Maaike Buurman

De variatie en creativiteit in haar werk noemt Maaike leuke aspecten van haar werk, maar het mooist aan haar werk vind ze wat make-up met mensen kan doen.

,,Het is een manier van transformeren: je kunt zo makkelijk zoveel moois in mensen naar boven halen. Daar is geen dikke laag make-up voor nodig. Soms is alleen een accent ergens op leggen al genoeg. Een beetje lippenstift of de juiste kleur oogschaduw. Mensen kunnen er zo zelfverzekerd door worden. Als jij ze dat kleine stukje zelfvertrouwen kunt geven is dat voor mij het mooiste wat er is.''

Published by: annedesignt in Blog

Leave a Reply